​Μπλόκο στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι βάζουν οι δανειστές, όπως προκύπτει από πληροφορίες μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές από το πρώτο κιόλας ραντεβού τα τεχνικά κλιμάκια έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για τα ελλιπή στοιχεία που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρκετά για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι δανειστές αμφισβήτησαν τη δημοσιονομική απόδοση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη και ζήτησαν νέες περικοπές στις συντάξεις, ώστε να μην σηκώσουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής οι νέοι συνταξιούχοι.

Επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ότι η αύξηση των εισφορών θα καλύψει τους στόχους του Μνημονίου και ζητούν περαιτέρω περικοπή δαπανών.

Έτσι, θεωρείται δεδομένο πως οι δανειστές θα εμείνουν στην απαίτησή τους για νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις και περικοπή των δαπανών, που σημαίνει ενδεχομένως ψαλίδι και στις κύριες.

Εν τούτοις, πηγές του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωναν πως η τηλεδιάσκεψη ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν ζήτησαν μείωση των συντάξεων.

Έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν και για τα ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων, ώστε να υπάρχει στενή διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές.

Οι δανειστές, επίσης ζητούν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη και να δίνεται στα 20 χρόνια δουλειάς και όχι στα 15.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να επαναχαράξει τη γραμμή άμυνάς του, ώστε να καμφθούν αυτές οι αντιστάσεις και να επέλθει η συμφωνία.