​Συνάντηση με τον υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, είχαν οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γ. Χατζηθεοδοσίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Π. Ραβάνης, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο επίκεντρο της συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ύστερα από το αίτημα του υπουργού και κατά τη διάρκειά της, οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στον υπουργό στοιχεία που αποδεικνύουν πως η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% του εισοδήματος.

Ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 – 50.000 ευρώ, θα προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών με στόχο η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να μην είναι υπέρογκη.

Σημείωσε ακόμα ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για μια τριετία, θα εντάσσονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σε σχέση με τους μισθωτούς, όπως θα ισχύσει και για τους αγρότες, όπου το 20% υπολογίζεται επί των 486 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος, έναντι 568 ευρώ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα με την οποία διαφωνούν τα δύο Επιμελητήρια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τους μικρομεσαίους που απασχολούνται στην πλειοψηφία τους για περισσότερα από 40 χρόνια, η διατήρηση του ύψους των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και η υψηλή φορολογία.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δε λύνεται με την αύξηση των εισφορών ή τη μείωση των συντάξεων, αλλά με τη δημιουργία προϋποθέσεων επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, που θα φέρει νέες επενδύσεις, άνοιγμα επιχειρήσεων και νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι το σχέδιο νόμου χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμ��λητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ανέφερε ότι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ίση με το 20% του εισοδήματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών, θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατ��ύθυνση η υιοθέτηση χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για τρία έως και πέντε χρόνια.