​«Την Τετάρτη θα βγάλει η αρμόδια τεχνική επιτροπή το πλαφόν για την συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.

Ο κ.Πετρόπουλος ανέφερε ότι όλα τα δεδομένα και τα μέτρα θα αποτιμηθούν, επισημαίνοντας ότι το 65% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν καθαρό εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον κ.Πετρόπουλο, η σύνδεση εισφορών με το καθαρό εισόδημα είναι ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο ζητούσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εισαχθεί στην κοινωνική ασφάλιση.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα των δικηγόρων ότι δεν θα έχουν κίνητρο να δηλώνουν περισσότερα χρήματα λόγω αυξημένων εισφορών και θα επέλθει "έκρηξη" αδήλωτων εισοδημάτων, ο κ.Πετρόπουλος είπε ότι «δεν μπορούμε να δικαιολογούμε μια τέτοια αντίληψη».

Αναγνώρισε όμως ότι «τα τεχνικά θέματα προσαρμογής των αναγκαίων κανόνων για να μην υπάρξουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις που θα ωθούν κάποιον να βγουν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα συμβούν».

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «οι νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες θα έχουν στην αφετηρία της ασφάλισής του ένα πολύ χαμηλότερο ποσό να καταβάλλουν μέχρι να σταθούν στα πόδια τους».

Ο κ.Πετρόπουλος διασαφήνισε μάλιστα ότι το ποσό που θα φορολογείται δεν θα περιλαμβάνει εισφορές και πως «τα ποσά που υπολογίζουν όλοι, θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που έχουν τώρα στο μυαλό τους».