​Έναν μηχανισμό προστίμων επιβολής προστίμων για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών εξήγγειλε σήμερα από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Όπως είπε, μετά τη διάταξη που αναμένεται να εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση για το φορέα και το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται στις τράπεζες, οι οποίες παρά την οδηγία που έχει εκδοθεί επιβάλλουν χρεώσεις μεγαλύτερες από 0,2 ή ο,3 ευρώ ανά ηλεκτρονική συναλλαγή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου, ο Γ. Σταθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης για τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών στις πιστωτικές κάρτες και τις διατραπεζικές συναλλαγές, λέγοντας ότι μια τέτοια παρέμβαση δεν θίγει τον ανταγωνισμό.

Μάλιστα τόνισε πως από έρευνα του ΕΒΕΑ, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές επιβαρύνσεις ανά επιχείρηση και ανά τράπεζα, με το 65% των χρεώσεων να είναι πάνω από το 1% επί της αξίας της συναλλαγής, ενώ μόλις στο 25% διατηρείται η χρέωση έως 1% του ποσού της συναλλαγής.