​Οι φόροι και τα χρέη έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά.

Οι Έλληνες πλέον δεν αντέχουν άλλους φόρους και αυτό αποδεικνύει και η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που άγγιξαν τα 84 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το 2015 οι καθαρές εισπράξεις από τις εφορίες και τα τελωνεία διαμορφώθηκαν στα 46,414 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 0,08% ή μόλις κατά 39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 46,375 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι μηδαμινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο και μετά οι φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ισχυρή φοροκαταιγίδα.

Ωστόσο, αν δεν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων που ήταν λιγότερες κατά 660 εκατ. ευρώ πέρυσι τότε τα συνολικά έσοδα του 2015 ανήλθαν σε 49,335 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1,24% ή 621,03 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις του 2014.

Το 2015 η κυβέρνηση επέβαλε σκληρά φορο-μέτρα, τα οποία ουσιαστικά έφεραν στα δημόσια ταμεία μόνο 39 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, πέρσι οι φορολογούμενοι είδ��ν:

1. Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
2. Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε έξι νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
3. Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
4. Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.
5. Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των πέντε μέτρων.
6. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% για τους αγρότες αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
7. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
8. Μείωση κατά 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
9. «Κούρεμα» του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, πριν καν εφαρμοστούν οι νέες επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού από τις οποίες αναζητούνται για φέτος επιπλέον έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ.