​Πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους για το 2015 δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο δωδεκάμηνο σε 51,406 δισ. ευρώ, με μια σειρά κωδικών εσόδων, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ, να εμφανίζουν μεγάλη αύξηση των εισπράξεων.

Επιμέρους τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις οχημάτων κατέγραψαν αύξηση 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ παράγοντες της αγοράς καυσίμων κάνουν λόγο για αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 40%. Η αυξημένη κατανάλωση έθρεψε τα έσοδα τόσο από ΦΠΑ όσο και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τέλη ταξινόμησης κατά περίπτωση, ενώ για μια ακόμα χρονιά πολύ καλές ήταν οι επιδόσεις και στον τομέα του Τουρισμού.

Οι φορολογούμενοι, από την άλλη πλευρά, πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και αυξημένες προκαταβολές φόρου.

Ο ετήσιος στόχος για τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του Δεκεμβρίου σε 53,091 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο όμως περιλαμβάνονται και 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί. Αφαιρουμένων αυτών των 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν πλέον εντός του 2016, ο στόχος υποχωρεί σε 49,491 δισ. ευρώ και έτσι η επίδοση των 51,406 δισ. ευρώ οδηγεί σε υπέρβαση της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ.