«Είχα προειδοποιηθεί και προειδοποιήσει για τα capital controls καιρό πριν. Και το έκανα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά και τον Σκάι.

Απαντώντας στο γιατί οδηγηθήκαμε εκεί, είπε: «Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, του ερχόντουσαν διαρκώς αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό: «Όχι, απλώς μου ερχόντουσαν... Κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη και δίνονταν μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Είχα μηνύματα και από τα Eurogroup και από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών».

Είχε ενημερωθεί για το δημοψήφισμα;

Όπως αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας, σχετικά με το δημοψήφισμα ενημερώθηκε λίγο πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Κατάλαβα ότι το πράγμα είχε φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο όταν μισή ώρα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, είχε γεμίσει η Αθήνα κόσμο που πήγαινε στα ΑΤΜ να πάρει χρήματα».

Τι είπε για τα σενάρια διπλού νομίσματος και το «σχέδιο Νομισματοκοπείου»

Αναφορικά με τα σενάρια διπλού νομίσματος πριν το δ��μοψήφισμα και τα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείου», ο κ. Στουρνάρας είπε πως είχε λάβει γνώση.

«Η πορεία μέχρι σήμερα έδειξε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν που είχαμε ακολουθήσει μέχρι τότε» τόνισε ο πρόεδρος της ΤτΕ, ο οποίος σημείωσε πως πραγματοποίησε συναντήσεις ακόμη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχτισε μια άμυνα, «ένα τείχος για τέτοιου τύπου εξελίξεις».

Όπως είπε, μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η αυτή η διαπραγματευτική στάση δεν οδηγεί πουθενά.

Τι χαρακτήρισε «ιστορικό ατύχημα»

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για λάθος των εταίρων, αναφερόμενος στην αξιολόγηση που δεν έκλεισε το φθινόπωρο του 2014.

«Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες της άλλης πλευράς (σ.σ.: της Ελλάδας), ότι θα μπορούσαν να γίνουν τα πάντα με τις πιέσεις. Η τότε κυβέρνηση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αισθανόταν πληγωμένη, κοινοβουλευτικά έλεγαν ότι "δεν έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σκληρά μέτρα, τα υπόλοιπα". Υπήρχε όμως ένα μικρό ακόμα ποσοστό, όπως και τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής είχε επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί και τώρα. Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ένα ιστορικό ατύχημα».

Το άλλο λάθος των εταίρων

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο και για ένα ακόμη λάθος των εταίρων, αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.

«Είχαμε πιέσει για το χρέος. Το “forget it Yannis” είχε ειπωθεί πολλές φορές, όχι μόνο από τη Γερμανία αλλά και από άλλες χώρες. Το ΔΝΤ πίεζε -και πιέζει και τώρα- για κούρεμα τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, χωρίς όμως να θέλει και το Ταμείο να κάνει το ίδιο. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα. Τους είχα πει ότι δεν πρέπει να βάζουν μπροστά την Ελλάδα ως Ιφιγένεια για κάτι τέτοιο. Καταλήξαμε τελικά σε μία λύση, σε ένα συμβιβασμό το Νοέμβριο του ’12. Μου είπαν ότι πράγματι θα υπάρχει ελάφρυνση χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος, τόνισε πως «και εμείς κάναμε λάθη και οι εταίροι» και πρόσθεσε: «Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε με δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα διαρθρωτ��κά κομμάτια του προγράμματος. Έκαναν λάθος νομίζω ότι το έχουν καταλάβει. Ελπίζω να διορθωθεί το λάθος μετά το πέρας αυτής της αξιολόγησης».

Τι είπε για ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έπρεπε να επιβληθεί ένας φό��ος ακίνητης περιουσίας, καθώς από τις χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ήταν η μοναδική που δεν διέθετε τέτοιο φόρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα εντοπίστηκε στα 500 εκ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ που θα έδινε ο φόρος. «Ενώ είχε σχεδιαστεί να βρεθούν από πολύ μεγάλες αγροτικές περιοχές, μου είπαν τότε οι “ειδικοί” των κομμάτων ότι δεν θα περνούσε από τη Βουλή και υπήρξαν πιέσεις να βρεθούν από αλλού. Αυτό ήταν το προβληματικό κομμάτι του ΕΝΦΙΑ» είπε.

Πάντως, χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ προοδευτικό φόρο «που έσωσε τα έσοδα».

Πιθανή η άρση των capital controls το 2016

Αναφορικά με τα capital controls, τόνισε ότι είχαν μικρότερη επίδραση από αυτή που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η άρση των capital controls μπορεί να γίνει και εντός του έτους. «Καταλύτης θα είναι μια θετική αξιολόγηση» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως θα είναι πολύ κρίσιμο και το να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες από τα στρώματα.

Yπάρχει κίνδυνος Grexit ή bail-in;

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «λάθος» την κίνηση του Σόιμπλε να προτείνει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι το Grexit «έχει πλέον φύγει από το τραπέζι».

Ο ίδιος, τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με αυστηρούς κανόνες και πέτυχε αλλά πρέπει οπωσδήποτε τώρα «να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος ενός bail-in.