​Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 προβλέπει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι όπως δήλωσε ο κ. Σάλλας, η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις διαφόρων οικονομολόγων και αναλυτών που προβλέπουν αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, δήλωσε:

«Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά».

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών».