​Στο δρόμο αναμένεται να βρεθούν σύντομα εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς η καναδική εταιρεία ορυχείων Eldorado Gold -όπως πρώτο αποκάλυψε το star.gr- ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει δυσλειτουργία και δεν προχωρούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για τις αντιπαραθέσεις της με την ελληνική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η Eldorado ανακοίνωσε ότι ανασταλεί την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών, με αποτέλεσμα την απόλυση 500 εργαζομένων και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 500 εργαζόμενοι, ενώ εξετάζεται και η αναστολή στην Ολυμπιάδα που θα επιφέρει άλλες 500 απολύσεις εργαζομένων», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ και πρόσθεσε «Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα.Αν μέχρι τότε δεν έχει χορηγηθεί η άδεια, τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την... απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι,ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».

Νέα κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Μπάρκας, μιλώντας στην εκπομπή του Star “Live U”, υποστήριξε ότι «η εν λόγω εταιρεία οφείλει να ακολουθήσει τα υπογεγραμμένα και όχι να αρχίσει να καταστρέφει ότι είναι γύρω από τις Σκουριές. Δεν θέλαμε να διώξουμε την εταιρεία, αλλά αυτή πρέπει να ακολουθήσει αυτά που έχει υπογράψει. Η αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον».

Η βουλευτής της Σοφία Βούλτεψη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, με αφορμή την εξέλιξη του θέματος. «Το θέμα αυτό δημιουργήθηκε εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Δεν μπορεί να οδηγούμε σε αναχωρήσεις τις επενδύσεις, την στιγμή που ψάχνουμε λεφτά για την χώρα» τόνισε στην ίδια εκπομπή η κα Βούλτεψη.

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς- Δεν θα χαθούν 2000 θέσεις εργασίας, αλλά το πολύ 850!

«Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς» διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο υπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο κ.Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους.

Ο κ.Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους.

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε ο κ.Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, εκτίμησε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

ΒΙΝΤΕΟ STAR