​Όλα είναι ανοιχτά και τίποτα δεν είναι δεδομένο όσον αφορά στο ασφαλιστικό, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος οι δανειστές βάζουν μπλόκο στο ύψος και στα κριτήρια καταβολής της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, μετά την πρώτη αποτίμηση του νομοσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας, η ένσταση των δανειστών έγινε γνωστή στο υπουργείο Εργασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο και αφορά την ξεκάθαρη διαφωνία τους τόσο για το ποσό των 384 ευρώ που καθορίστηκε από την κυβέρνηση ως εθνική σύνταξη, όσο και για το γεγονός ότι ως μόνο κριτήριο χορήγησής της είναι να έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 15 χρόνια ασφάλισης.

Επίσης, οι δανειστές εξέφρασαν επιφυλάξεις και για το γεγονός, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και ζήτησαν να είναι μεγαλύτερη του 6% η μείωση της σύνταξης για όσους αποχωρούν πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Πρόβλημα προκύπτει και με τα συνολικά ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή με το ποσοστό του μισθού που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι τόσο από τις εισφορές τους, όσο και από την εθνική σύνταξη. Συγκεκριμένα οι θεσμοί θεωρούν ότι το να παίρνει ένα ασφαλισμένος στα 15 χρόνια με μισθό 800 ευρώ, σύνταξη 480 ευρώ, ίση δηλαδή με το 60% των αποδοχών του, του δημιουργεί αντικίνητρο στο να ασφαλίζεται κανείς περισσότερα χρόνια και στην πράξη επιβραβεύει όσους πλήρωσαν λιγότερα έναντι όσων πληρώνουν περισσότερα χρόνια.

Διαφωνία υπάρχει και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για την αναλογική σύνταξη και προσανατολίζονται είτε στο να μειώσουν τους δείκτες αναπλήρωσης που προτείνει η κυβέρνηση για 15, 18, 21 και 24 έτη, είτε να ζητήσουν μείωση της εθνικής σύνταξης, κάτω από τα 384 ευρ��!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το υπουργείο Εργασίας μετά από τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι δανειστές, εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί ως κριτήριο η αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια που θα είναι απαραίτητο να έχουν οι ασφαλισμένοι για να πάρουν την εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα που θα ήταν η σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν θα δικαιούνται την εθνική σύνταξη αν έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 384 ευρώ το μήνα.

Ξεκάθαρο είναι επίσης ότι οι δανειστές διαφωνούν με την πρόταση της ελληνικής πλευράς που ευνοεί όσους έχουν χαμηλούς μισθούς και λ��γα έτη ασφάλισης, καθώς η τελική τους σύνταξη στα 67 προσεγγίζει ακόμα και το 80%, αφού ένας εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί με 15 έτη στα 67 και με μέσες αποδοχές 600 ευρώ για τα 15 χρόνια της εργασίας του θα πάρει 456 ευρώ σύνταξη, δηλαδή το 75% του μισθού του. Αν έχει 35 χρόνια και μισθό 1.500 ευρώ θα πάρει 946 ευρώ, δηλαδή το 63% του μισθού του.

Τέλος ενστάσεις αναμένονται στο θέμα του επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και της προσωπικής διαφοράς, αντί μείωσης που προτείνει η κυβέρνηση για τους ήδη συνταξιούχους. Μάλιστα δεν αποκλείεται η τρόικα να ζητήσει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αμέσως και όχι μετά το 2018 που λέει η κυβέρνηση, αν δεν πειστεί ότι τα μέτρα του ασφαλιστικού θα αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα έτη.