Μόνο με πιστωτική και χρεωστική κάρτα θα χτίζεται πλέον το αφορολόγητο ενώ οι χάρτινες αποδείξεις θα μπορούν να λειτουργούν ω�� λαχνοί σε κληρώσεις ακινήτων και ΙΧ από την εφορία.

Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος εξηγεί στο Star:
«Οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις πολύ περισσότερο τώρα που θα έρθει η διάταξη για τη χρήση πλαστικού χρήματος»

Για τα εισοδήματα του 2014 οι φορολογούμενοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ήταν υποχρεωμένοι, προκειμένου να έχουν αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ, πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικής αξίας τουλάχιστον 10% του εισοδήματός τους. Για τα φετινά εισοδήματα το όριο αυτό αναμένεται να αυξηθεί.
Συγκεκριμένα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ για να καρπωθεί το αφορολόγητο όριο θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 2.500 ευρώ. Από φέτος θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα ένα ποσό 8.000 έως 10.000 ευρώ. Αν δαπανήσει λιγότερα τότε θα χρεωθεί με περισσότερο φόρο.

Θα υπάρχουν όμως κίνητρα και για συγκέντρωση αποδείξεων σε χαρτί και από φορολογούμενους που δεν έχουν αφορολόγητο όριο, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν θα συμμετέχουν ως λαχνοί σε κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο. Το ίδιο θα ισχύει και για τους μισθωτούς που θα συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από τις ελάχιστες απαιτούμενες.