Φωτιές άναψε η υπό όρους συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων στην προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εκπρόσωποι των φορέων «αρπάχτηκαν» δημόσια την ώρα που ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης.

«Οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν χθες την απάντησή τους και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση της κυβέρνησης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, αλλά διαφορετική ήταν η οπτική ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο και στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη:
-Κορκίδης: Σας το λέω επειδή δέχτηκα τηλέφωνα από κάποιους… Καλά εσύ είσαι Νέα Δημοκρατία, πας και συζητάς το ασφαλιστικό και βάζεις πλάτη; Γι' αυτό σας το λέω…
-Μίχαλος: Είναι εθνικό το θέμα..
-Κορκίδης: Και εγώ δεν χαμπαριάζω από αυτά τα τηλέφωνα.
-Μίχαλος: Επαναλαμβάνω είναι εθνικό το θέμα και με εθνικά κριτήρια πρέπει να το αντιμετωπίσουμε...
Εργοδοτικοί φορείς πάντως κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό διαφώνησαν με τη δομή του σχεδίου, καθώς θεωρούν ότι είναι αντιαναπτυξιακό και οδηγεί σε μαύρη εργασία, ενώ δριμεία κριτική άσκησε η ΓΣΕΕ.
«Δυστυχώς οι κύριοι Κορκίδης, Φέσσας και Ανδρεάδης παρασύρθηκαν από τι πράγμα; Από την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον κύριο Τσίπρα. Εδώ είναι προφανές ότι ο κύριος Τσίπρας τους τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί» ισχυρίσθηκε �� βουλευτής της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι 100,3.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε πάντως δημόσια συζήτηση επί του ασφαλιστικού στο ευρωκοινοβούλιο με τον Ντέκλαν Κοστέλο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει γίνει κανένα τέτοιο αίτημα, ενώ η υπηρεσία Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως ο Ντέκλαν Κοστέλο δεν είναι πολιτικός προϊστάμενος.

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων o υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε πως οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι δεν φτάνουν στον προορισμό τους. «Πράγματι δεν αποδίδουμε το σύνολο των χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ. Κανιβαλίζουμε τα χρήματα αυτά για να πληρώσουμε τις συντάξεις» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος!

Ο�� αντιδράσεις πάντως καλά κρατούν:

-Οι φαρμακοποιοί λένε πως η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα θα είναι ταφόπλακα για τα φαρμακεία
-Το Οικονομικό Επιμελητήριο κάνει λόγο για κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες
-Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο αναφέρει πως η αύξηση των εισφορών θα φέρει περικοπή των θέσεων εργασίας.