Στα δύο θα κοπεί η εισφορά του 20% για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργοδότη με μπλοκάκι.
Συγκεκριμένα, 6,5% θα πληρώνει ο εργαζόμενος και 13,5% ο εργοδότης. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ο εργοδότης για εργαζόμενους με μπλοκάκια δεν πλήρωνε ασφάλιση.
Απαντώντας σε ερώτηση του STAR για το πώς θα αποφευχθούν μειώσεις μισθών εφόσον θα αυξηθούν τα έξοδα της επιχείρησης ο υπουργός Εργασίας μίλησε για εργασιακή ζούγκλα.
«Πως θα δεχτεί μία επιχείρηση κάποιον που τον έχει με μπλοκάκι να του πληρώνει αυτό το ποσοστό και πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα του πει “πλήρωσέ το μόνος σου;» ρώτησε τον υπουργό η δημοσιογράφος του STAR Κατερίνα Παναγοπούλου.
«Τη ζούγκλα δε θα την ανεχτούμε και οι εργοδότες που θα παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τις συνέπειες του νόμου» αποκρίθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.
Αυτό, όμως, που δε διασφαλίζεται είναι ότι το κόστος δε θα μετακυλήσει στον εργαζόμενο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Έστω εργαζόμενος με αποδοχές 2.000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι έχει κατέβει δύο ασφαλιστικές κλάσεις και βρίσκεται στην πρώτη που πληρώνει 225 ευρώ τον μήνα.
Στην περίπτωση που δεν έχει σταθερό εργοδότη θα πληρώσει 20% μόνο για κλάδο κύριας σύνταξη��. Δηλαδή 400 ευρώ τον μήνα συν 139 ευρώ για κλάδο σύνταξης Σύνολο 539 ευρώ από τα 2000.
Εάν δουλεύει σε σταθερό εργοδότη με μπλοκάκι και του καλύψει το 13,5%, θα πληρώσει μόνο 6,5% για ασφάλιση, δηλαδή 130 ευρώ τον μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, τον συμφέρει. Εάν όμως ο εργοδότης μετακυλήσει στον εργαζόμενο αυτό το 13.5%, τότε θα πρέπει να του μειώσει τον μισθό κατά 13,5%, δηλαδή κατά 270 ευρώ, Δηλαδή θα παίρνει 1.730 ευρώ στα οποία θα πληρώνει 6,5% εισφορά, δηλαδή 112 ευρώ.
Προς το παρόν, πάντως, η τρόικα έχει στα χέρια της μόνο το σχέδιο που της έστειλε η κυβέρνηση την Δευτέρα που προβλέπει 20% εισφορά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.