​Ο ΕΝΦΙΑ το 2016 φεύγει και ένας νέος φόρος -το ίδιο βαρβάτος- έρχεται! Αυτό προανήγγειλε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι αν και ο νέος φόρος θα πρέπει να βάλει 2,65 δισ ευρώ στα δημόσια ταμεία (όσα δηλαδή και ο ΕΝΦΙΑ) θα είναι πιο δίκαιος και πιο κοινωνικός.

Ο κ.Αλεξιάδης, αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσανάλογο φορολογικό σύστημα όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει να επιβληθεί και σε ακίνητα που ανήκουν σε Έλληνες φορολογούμενους που ζουν στο εξωτερικό ώστε, όπως είπε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες.

Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά, τονίζοντας πως το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί το 2016.

«Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τη λογική της συμφωνίας. Αυτά όμως είναι όλα για το 2015, ο φόρος του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί, δεν μπορεί να γίνει τώρα η όποια αλλαγή. Στο νέο φόρο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ που μελετούμε, η κατανομή του βάρους θα είναι σωστή, δίκαιη και πιο αναλογική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάποια παρέμβαση, όμως μέσα στο 2016, θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης.

«Δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή τώρα, γιατί θα έχουμε προβλήματα στον προϋπολογισμό. Για το 2016 έχουμε δεσμευτεί στο να υπάρχει ένας φόρος με εισπραξιμότητα 2,65 δισ ευρώ (Ο ΕΝΦΙΑ έχει μια βεβαίωση περίπου 3,3 δισ ευρώ και μια εισπραξιμοτητα 2,65 δισ ευρώ). Έχουμε δεσμευτεί για την δημιουργία ενός ...νέου φόρου που θα έχει τον ίδιο στόχο εισπραξιμότητας» πρόσθεσε.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ