Έχετε βάλει στο μάτι εκείνο το παλτουδάκι που σας έχει ξετρελάνει; Και εκείνο το φόρεμα που πολύ το θέλατε για το ρεβεγιόν, αλλά δε φτάνανε τα λεφτά για να το αποκτήσετε; Και εκείνα τα φανταστικά παπούτσια για την κόρη σας ή τον γιο σας;

Αν ναι… τότε η έναρξη των εκπτώσεων είναι η λύση που περιμένατε, καθώς οι έμποροι για μια ακόμη χρονιά υπόσχονται να «ψαλιδίσουν» τις τιμές.

Όλα τα μυστικά των χειμερινών εκπτώσεων από τα πιο κατάλληλα χείλη

Όπως δήλωσε στο star.gr, o Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης «οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2016 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 και θα λήξουν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, μιας και το έτος είναι δίσεκτο. Την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, την πρώτη κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά. Πιστεύουμε πως, τη δουλειά που δεν είχαμε την περίοδο των εορτών θα την αναπληρώσουμε στις εκπτώσεις οι οποίες θα είναι δελεαστικές. Καλώ τους καταναλωτές να ξεχάσουν, όσο είναι βέβαια εφικτό, την κρίση-το ασφαλιστικό-το συνταξιοδοτικό και όλα τα προβλήματα τα οποία συσσωρεύονται και να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους (χρεωστικές ή πιστωτικές) καθώς και την καλή τους διάθεση. Να εκμεταλλευτούν τις φθηνές και έξυπνες αγορές που μπορούν να κάνουν στην ελληνική αγορά».

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Όπως επεσήμανε ο κύριος Κορκίδης, «αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι το ποσοστό αναγραφής των εκπτώσεων να αναλογεί και στην τελική τιμή που αγοράζουν το προϊόν. Κουτοπονηριές από την πλευρά των εμπόρων δεν υπάρχουν καθώς ο καταναλωτής πια είναι αμείλικτος και δε θα ξαναπατήσει στο κατάστημα αν δε τους φερθείς σωστά».

«Επίσης όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την περίοδο των τακτικών εκπτώσεων υπάρχουν μειωμένες τιμές στο σύνολο των ειδών και των εμπορευμάτων που υπάρχουν σε ένα κατάστημα και όχι μόνο σε ποσοστό 50% όπως ισχύει κατά την περίοδο των προσφορών» αποσαφήνισε τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.


Βαριά τα πρόστιμα για τους…. παραβάτες

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ «γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση».

Της Ισμήνης Λέντζου