Τα κόκκινα δάνεια έχουν παράπλευρες απώλειες όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά και τους εγγυητές. Χιλιάδες από αυτούς τρέχουν και δεν φτάνουν αφού καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να πληρώσουν το λογαριασμό, όταν δεν πληρώνουν οι δανειολήπτες.

Παράδειγμα ο Γιώργος Κονταξάκης, ο οποίος είναι εγγυητής στο δάνειο της πρώην γυναίκας του. Μετά το ξεκλείδωμα της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, χρωστάει και ο ίδιος ως εγγυητής 100 χιλιάδες ευρώ επιπλέον από το αρχικό κεφάλαιο!

«Φτάσαμε λοιπόν από τα 230.000 να έχουν αποπληρωθεί τα 140.000 και να χρωστάω ακόμα 190.000! Αυτά τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να ισχύουν όχι σε κανόνες ελεύθερης οικονομίας αλλά σε κανόνες ζούγκλας μόνο...» δηλώνει στο Star.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο πραγματικά θα πάρει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις. Οι εγγυητές είναι πολλοί περισσότεροι από τους δανειολήπτες γιατί μια δανειακή σύμβαση ήταν σπάνιο να έχει έναν εγγυητή. Συνήθως είχε δύο, πιθανόν και τρεις εγγυητές. Τώρα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι ανάμεσα σε οικογένειες» δήλωσε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Τραπεζικά στελέχη είναι σε θέση να γνωρίζουν πως πολλά από τα δάνεια ελήφθησαν από ζευγάρια που δεν είναι πλέον μαζί ή από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα με τα οποία δεν έχουν πλέον επαφές.
Το πρόβλημα, όπως εξηγούν δικηγόροι, είναι πως κανένας νόμος δεν προστατεύει την περιουσία του εγγυητή από τον πλειστηριασμό.

«Η περιουσία η δική μου είναι από κληρονομιά. Υπάρχει ένα ηθικό και συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς και αυτά που άφησαν θέλω να τα παραδώσω στα παιδιά μου και εδώ υπάρχει τ��ράστιο θέμα… Ήρθε αυτή η κρίση, ήρθαν όλα αυτά τα προβλήματα, αντικειμενικές αδυναμίες και όχι υπεκφυγές, δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα» επισημαίνει ο κ. Κονταξάκης.
Ο ίδιος προσθέτει στο Star: «Ξεκίνησα θεωρητικά για να παίρνω 2.000 και 2.100 ευρώ, αυτή τη στιγμή είμαι στα 1100 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το 50% έχει χαθεί και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα...».