Ενώπιον αδιεξόδου κινδυνεύει να βρεθεί η Ευρώπη!

Έρευνα της εταιρείας ΟRB καταγράφει κάμψη στην υποστήριξη των Ευρωπαίων στην ΕΕ, την ώρα μάλιστα που η τάση εναντίον του ευρώ ενισχύεται εντός της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Χωρίς να υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι, η Βρετανία είναι η πρώτη (και μόνη επί του παρόντος) χώρα στην οποία αποτελούν πλειοψηφία όσοι θα ήθελαν αποχώρηση από την ΕΕ (54% έναντι 46% που επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ).

Σε όλους τις υπόλοιπες, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ΕΕ αν και παρατηρείται μια κάμψη σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά της Ιταλίας με το 58% να λέει «ναι» στην ΕΕ και το 42% «όχι», όταν πέρυσι οι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την ΕΕ ήταν μόλις το 25%!

Στην Ελλάδα, η τάση υπέρ της ΕΕ παραμένει ισχυρά πλειοψηφική (62% έναντι 38%).

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» διχάζει τους Έλληνες

Αναφορικά με το κοινό νόμισμα, ο μέσος όρος (στην Ευρώπη των «28») όσων θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα έναντι του ευρώ βρίσκεται στο 47%, έναντι 44% πέρυσι.

Υπέρ του ευρώ τάσσεται η πλειοψηφία σε Ιρλανδία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία (60%, 58%, 55% και 54% αντίστοιχα), ενώ μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα με το 43% να είναι υπέρ του κοινού νομίσματος και το 44% υπέρ του εθνικού νομίσματος.