Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δ��ίχνουν, η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών από το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες εκτός από μειώσεις θα φέρουν και αυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως περιοχές «υψηλού κινδύνου» για να εφαρμοστούν αυξήσεις είναι κυρίως οι «λαϊκές» συνοικ��ες στα δυτικά προάστια της Αθήνας (Ίλιον, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Μάνδρα, Ασπρόπυργος, Καματερό, Φυλή, Περιστέρι, Αιγάλεω) και τα προάστια του Πειραιά (Νίκαια, Ταύρος, Δραπετσώνα, Πέραμα, Κερατσίνι, Ελευσίνα).

Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκονται περιοχές στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν (μικρές έστω) μειώσεις.

Πως επηρεάζεται ο φόρος ακινήτου

Οι ανατροπές θα συνεχιστούν με το νέο φόρο ακινήτων, που θα υπολογίζεται στο σύνολο της περιουσίας, με κλίμακα ανάλογη με αυτή του ΦΑΠ και όχι ανά τ.μ. όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο μόνο για την κύρια κατοικία και να μετακυλήσει το βάρος σε ακριβές και μεγάλες περιουσίες, γεννώντας όμως ερωτήματα για την εισπραξιμότητά του.

Ο υπολογισμός του φόρου το 2016 θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ του χρόνου θα υπολογιστεί με το υπό διαμόρφωση σύστημα «εμπορικών» αξιών.

Το κερασάκι στην τούρτα με τις νέες αντικειμενικές

Το κερασάκι στην τούρτα στην υπόθεση των νέων αντικειμενικών αξιών είναι η αναδρομική ισχύς τους, κάτι που θα υποχρεώσει τις εφορίες να επανεκκαθαρίσουν το φόρο για όλες τις κληρονομιές, γονικές παροχές, αγοραπωλησίες του β' εξα��ήνου του 2015.

Όπου προκύπτει μικρότερος φόρος δεν θα υπάρχει επιστροφή αλλά συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές, ενώ όπου προκύπτει μεγαλύτερος φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται.