Ριζικές περικοπές και αλλαγές θέλουν οι δανειστές από τα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων η Κομισιόν διαμηνύει στην κυβέρνηση:
-«Όχι» στον φόρο τραπεζικών συναλλαγών, καθώς είναι φόρος υπέρ τρίτων. «Τους καταργούμε, δεν φτιάχνουμε άλλους» επισημαίνουν.
- Συγχώνευση 16 ταμείω�� σε ένα, κοινοί όροι για pay ins και pay outs.
-Μεγάλες μειώσεις στις υψηλές κύριες συντάξεις των «ευγενών ταμείων» (παράδειγμα τα 4.500-3.500-2.800 ευρώ να γίνουν 1.200-1.000-800 ευρώ), καθώς θεωρούν ότι οι υψηλές συντάξεις των ευγενών ταμείων έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση στον στόχο μείωσης της δαπάνης του προϋπολογισμού.
-Θέσπιση οροφής στην ανώτατη σύνταξη.
-Πλήρης κατάργηση εφάπαξ.
-Γρηγορότερη αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ορίων ηλικίας.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν μάλιστα τη συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης αποπροσανατολιστική.
οι Βρυξέλλες θέλουν συντάξεις σε συγκεκριμένα επίπεδα και δεν τις ενδιαφέρει η σύνδεση με το μισθό, αλλά η σύνδεση με τα pay ins (εισφορές Χ έτη), ενώ τις εισφορές του Δημοσίου τις θεωρούν εισφορές από τον προϋπολογισμό και δεν τις προσμετρούν ως ασφαλιστικές.
Γόρδιος δεσμός η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Γόρδιο δεσμό αποτελεί πάντως η στάση του ΔΝΤ σχετικά με το ασφαλιστικό, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ διαμηνύει «λύστε το ασφαλιστικό για 30 και όχι για 3 χρόνια» , θέση με την οποία Κομισιόν και ΕΚΤ συμφωνούν. Αν όμως δεν συμφωνήσουν όλοι, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα, αλλά και οι υπόλοιποι λένε ότι δεν συνεχίζουν χωρίς το ΔΝΤ!
BINTEO STAR
​​