Μειώσεις στους νέους συνταξιούχους και περικοπές στα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων ώστε να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα, περιλαμβάνει το σχέδιο 64 άρθρων για το Ασφαλιστικό που παρέδωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς.

Βάσει του σχεδίου, όσοι βγουν τα επόμενα χρόνια στη σύνταξη θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν τεράστιες απώλειες στα ποσά που θα πάρουν καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης ανατρέπουν τα πάντα. Tα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 έτη είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 χρόνια 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Αναλυτικότερα, στην πρόταση Κατρούγκαλου περιλαμβάνονται:

-Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ

-ΕΚΑΣ από 57 ευρώ έως 230 ευρώ

-Η ενοποίηση ��λων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερ-ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

-Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου. Όπως προαναφέραμε όσοι συνταξιοδοτηθούν από δω και πέρα θα δουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς» για να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.

-Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.

-Η μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα(από 3.680 ευρώ σήμερα).

-Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε "ρήτρα βιωσιμότητας" για τα επικουρικά ταμεία, με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Το κείμενο Κατρούγκαλου δεν διαθέτει ποσοτικοποιήσεις.

Αναφορικά με τις επικουρικές δεν προβλέπονται μειώσεις, ωστόσο θα υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κοντά στο 1,5% και τα ελλείμματα θα καλυφθούν με 2 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ.

Δείτε το σχέδιο:

sxedio.2016.docxsxedio.2016.docx

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για το σχέδιο της κυβέρνησης στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR