Αναδρομικές μειώσεις σε φόρους και δημοτικά τέλη φέρνει το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών για μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών αξιών 5%-20% σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις περιοχές που οι τιμές ζώνης των ακινήτων είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν, κατά πάσα πιθανότητα αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, όπως επιτάσσει η πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι τιμές αυτές θα είναι.... "προσωρινές" μέχρι την θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο καθεστώς, οι αξίες επί των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στην απόκτηση, την κατοχή και την χρήση ακινήτων θα είναι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, πολύ πιο χαμηλές από τις ισχύουσες σήμερα, οι οποίες εξακολουθούν να προσδιορίζονται με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες του 2007.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις νέες χαμηλότερες κατά 5%-20% αντικειμενικές τιμές θα υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, οι φόροι στα ενοίκια των κατοικιών, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων, ενώ με βάση τις πολύ πιο χαμηλές σημερινές εμπορικές τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί αργότερα ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει εντός του 2016 τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα ανακοινωθούν θα αφορούν μόνο τις περιοχές στ��ς οποίες ισχύουν οι λεγόμενες τιμές ζώνης, δηλαδή κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Δεν θα ανακοινωθούν νέες αντικειμενικές τιμές για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.

Ειδικότερα, για τις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., προτείνεται μείωση 5%, με εξαίρεση τις πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 600 ευρώ ανά τ.μ.), οι οποίες πρ��τείνεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Για τις περιοχές με "μεσαίου" ύψους αντικειμενικές τιμές, της τάξεως των 1.550- 3.000 ευρώ ανά τ.μ., στις οποίες βρίσκεται και ο κύριος όγκος των αστικών ακινήτων, οι εισηγήσεις είναι να μειωθούν κατά 15%-20% οι αντικειμενικές τιμές. Όσον αφορά τις λεγόμενες "ακριβές" περιοχές, η τελική εισήγηση είναι για μείωση 10%.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα των μεταβολών που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με το capital.gr:

Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω

- σημερινή αντικειμενική αξία: 76.500 ευρώ
- νέα αξία: 72.630 ευρώ

Διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Χαϊδάρι

- σημερινή αντικειμενική αξία: 108.000 ευρώ
- νέα αξία: 102.600 ευρώ

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Ηλιούπολη

-σημερινή αντικειμενική αξία: 190.000 ευρώ
-νέα αξία: 161.500- 152.000 ευρώ

Διαμέρισμα 150 τ.μ. στο Χολαργό

-σημερινή αντικειμενική αξία: 330.000 ευρώ
-νέα αξία: 280.500- 264.000 ευρώ
Όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου φόρου κατοχής περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων θα πρέπει οι υπόλοιπες παράμετροι υπολογισμού του φόρου να διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μειωθούν κάτω από το επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ τα έσοδα που θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό.
Την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ εντός του Ιανουαρίου νέες αντικειμενικές τιμές για τα ακίνητα όλης της χώρας και μετά από ένα διάστημα να τις αντικαταστήσει με ένα άλλο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων βάσει εμπορικών τιμών επιβεβαίωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι: α) Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές. β) Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσου�� και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών «που έχει κλείσει τον κύκλο του».