​Αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές είναι η κυβέρνηση, ακόμα κι αν οι δανειστές αρνηθούν τα κεφάλαια που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το ποσό που θα προκύπτει ετησίως από τον φόρο αυτό θα τοποθετείται σε έναν κουμπαρά ή στο ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1% - 0,2%, ενώ το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται για το ειδικό αυτό τέλος.

Στην κυβέρνηση μάλιστα αισιοδοξούν ότι από το νέο αυτό φόρο μπορούν να μπουν στα ταμεία του κράτους από 300 εκατ. – 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται να εξαιρέσουν από το ειδικό τέλος διάφορα είδη συναλλαγών, ώστε να μην πληγούν οι συναλλαγές με κάρτες.

Αν λοιπόν εξαιρεθούν οι κινήσεις που γίνονται στα ATM και οι συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό μπορεί να αγγίξει και τα 300 εκατ. ευρώ, εφόσον το τέλος ανέλθει στο 0,1% και στα 600 εκατ. ευρώ, αν διαμορφωθεί στο 0,2%.

Πάντως, την πρόταση αυτή έχουν απορρίψει από τον περασμένο Μάιο οι δανειστές, όμως κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι στην παρούσα φάση δεν θα προβάλουν σθεναρές αντιστάσεις.