​Το 2016 είναι εδώ και οσονούπω θα έρθουν και οι αλλαγές της κυβέρνησης στη φορολογία, που αναμένεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο σε αρκετές ομάδες πολιτών και κυρίως στους αγρότες, αφού η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το νέο έτος θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75% και ο συντελεστής αυξάνεται από το 13% στο 20%.

Την ίδια μοίρα θα έχουν επίσης όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, αφού από 1η Ιουνίου ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και εκεί από το 13% στο 23%.

Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

1. Πλαστικό χρήμα
Από φέτος μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να μαζεύετε αποδείξεις για να πάρετε την έκπτωση φόρου, αλλά να κάνετε τις αγορές σας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

2. «Μαύρο χρήμα» - Περιουσιολόγιο
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος και το νέο

Περιουσιολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από «το στρώμα» στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.

Επίσης από τον Σεπτέμβριο του 2016 όλοι οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό στο πλαίσιο του περιουσιολογίου.

3. Φορολογική μεταρρύθμιση
Το Φεβρουάριο του 2016 αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιστροφή σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα.

4. Ελεύθεροι επαγγελματίες
Ιδιαίτερα σκληρές θα είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι αλλαγές στη φορολογία από το 2016, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου.

5. Επιχειρήσεις
Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από σε 26% . Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρίες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

6. Αγρότες
Όπως αναφέραμε και παραπάνω από φέτος η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες αυξάνεται από 55% σε 75%, ενώ αυξάνεται και ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20%.

7. Ενοίκια
Θεσπίζεται ακόμα νέα κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, η οποία βάσει του νέου Μνημονίου θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία το 2016 πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 15% και του υψηλού συντελεστή από το 33% στο 35%.

8.Τεκμήρια
Αλλαγές προς το χειρότερο θα υπάρξουν και στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εισοδήματα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

9. Φοροαπαλλαγές
Από το «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνο στη φορολογία κεφαλαίου (ακινήτων κ.λπ.) οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν 426 εκατ. ευρώ και ευνοούνται 1,1 εκατ. φορολογούμενοι.

10. Εισφορά Αλληλεγγύης
Επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2016 θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2015 απέκτησαν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τα νέα εκκαθαριστικά θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον:

- Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
- Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ
- Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
- Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

11. Νέος Φόρος Ακινήτων
Μέσα στο Φεβρουάριο θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς ο φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2016.

12. Αντικειμενικές αξίες
Αλλαγές θα έρθουν και στις αντικειμενικές αξίες με το «κούρεμα να αγγίζει κατά μέσο ΄΄ορο το 20% για όλη τη χώρα.

13. Μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές
Αλλαγές στον φορολογικό χάρτη για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, φέρνει η δέσμευση της κυβέρνησης για επανεξέταση από μηδενική βάση του συστήματος αυτών των φόρων. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και αφορούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες και συντελεστές φόρων που θα έχουν ως κε��τρικό στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του κράτους.

14. ΦΠΑ Νησιών
Από την 1η Ιουνίου του 2016 καταργείται το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε μία νέα ομάδα νησιών.

Το ημερολόγιο πληρωμών της νέας χρονιάς

Ιανουάριος: 4η δόση του ΕΝΦΙΑ
Φεβρουάριος: 5η δόση του ΕΝΦΙΑ
Μάρτιος και Απρίλιος: υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος
Μάιος: 1η δόση φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τέλους επιτηδεύματος
Ιούνιος: 1η δόση του νέου φόρου ακινήτων
Ιούλιος: 2η δόση φόρου εισοδήματος και 2η δόση φόρου ακινήτων
Αύγουστος: 3η δόση φόρου ακινήτων
Σεπτέμβριος: 3η δόση φόρου εισοδήματος, 4η δόση φόρου ακινήτων
Οκτώβριος: 5η δόση φόρου ακινήτων
Νοέμβριος: 6η δόση φόρου ακινήτων
Δεκέμβριος: 7η δόση φόρου ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας 2017