Σε ισχύ τίθεται από αύριο το πρωί ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRM) της ευρωζώνης, κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εκκαθάριση και διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων στη ζώνη του ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, η οποία ενημερώνει πως οι αρμοδιότητες εκκαθάρισης τραπεζών του SRM θα είναι πλήρως ενεργές από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.

Ο SRM αποτελεί ορόσημο στη λειτουργία της ευρωζώνης, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την προβλε��ιμότητα στο τραπεζικό σύστημα, αποτρέποντας μελλοντικές κρίσεις μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής επέμβασης και εκκαθάρισης τραπεζών. Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της, ενώ έχει ενισχύσει την εποπτεία του συστήματος, αναγνωρίζοντας μελλοντικά ρίσκα εγκαίρως και προσπαθώντας να προλάβει κρίσεις πριν εκδηλωθούν. Παρ’ όλα αυτά, λέει η Κομισιόν, «υπάρχουν ακόμα τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Σε αυτές ο SRM θα θέσει τα πλαίσια της όποιας παρέμβασης.

Ο αρμόδιος για τις τράπεζες επίτροπος Τζ.Χίλλ, δήλωσε σχετικά: «Η Τραπεζική Ένωση έχει πλέον τα εργαλεία που χρειάζεται για να εποπτεύσει τις τράπεζες στην ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότ�� τώρα έχουμε ένα σύστημα εκκαθάρισης τραπεζών που δεν θα βασίζεται στα χρήματα των φορολογουμένων. Τα λάθη των τραπεζών δεν θα τα επωμίζονται ποτέ ξανά οι πολλοί».

Η συμφωνία για τον SRM προβλέπει ότι στα επόμενα 8 χρόνια θα ολοκληρωθεί και ένα ταμείο εκκαθάρισης στο οποίο τα κράτη μέλη και οι εθνικές αρχές εκκαθάρισης τραπεζών θα αναγκάσουν τις τράπεζες να συμβάλλουν με ποσά εκ των προτέρων, ώστε να χτιστεί η κεφαλαιακή βάση που θα χρησιμοποιεί στο μέλλον.

​​