Τρόμο σπέρνει στην αγορά η σκέψη της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές, έναν εσωτερικό φόρο Τόμπιν δηλαδή, ο οποίος θα πηγαίνει υπέρ του ασφαλιστικού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως επιβεβαίωσε και η Όλγα Γεροβασίλη, επεξεργάζεται αυτό το σενάριο ως αντίβαρο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ελπίζοντας ότι θα πιάσει τους στόχους του 2016 για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού χωρίς να μειώσει άλλο τις κύριες συντάξεις.

Το μέτρο αυτό, αν και πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου το απέρριπτε κατηγορηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ως εναλλακτική σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% στην κύρια ασφάλιση και κατά 1% στην επικουρική ασφάλιση. Ωστόσο, διόλου δεν αποκλείεται η τρόικα να ρίξει «άκυρο» και στις δύο προτάσεις της κυβέρνησης!

Σύμφωνα, πάντως, με όσα αποκάλυψε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα τη Δευτέρα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σοβαρά και μια ακόμη εναλλακτική. Να «δώσει» στην τρόικα περικοπές των κυρίων συντάξεων αλλά μόνο σε όσες βγουν από εδώ και πέρα και όχι στις υπάρχουσες!

Για σήμερα στις 15.00 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι όλα τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού καθώς τι κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα στις 8 Ιανουαρίου πλησιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα βρεθούν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως και η ενοποίηση των ταμείων.

«Καμπανάκι» από την αγορά: Θα οδηγηθούμε σε συναλλαγές εκτός τραπεζικού συστήματος

Ήδη, πάντως, η αγορά βαράει «καμπανάκι» για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, την ώρα μάλιστα που ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για την αύξηση των πληρωμών μέσω τραπεζών και καρτών.

Όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο φόρος αυτός πιθανόν να επιβάλλεται δύο ή και τρεις φορές στο ίδιο ποσό ενώ αυτό θα διακινείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, προειδοποιούν πως πιθανόν να οδηγήσει σε συναλλαγές εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ειδικά από επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο τζίρο και διακινούν μεγάλα ποσά.