​Την εκτίμηση ότι τα capital controls ενδεχομένως θα αρθούν ολοκληρωτικά έως το πρώτο εξάμηνο του 2016, εξέφρασε στην πρωινή εκπομπή του Mega, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι σταδιακά αρχίζουν και επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Αναφερόμενη στους πλειστηριασμούς κατοικιών, η κα. Κατσέλη τόνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία», προσθέτοντας ότι «το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι να κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο».

Υπογράμμισε ακόμα ότι καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει στην πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, διευκρινίζοντας ότι αυτό που έχουν συζητήσει κάποιες τράπεζες είναι η διαχείριση των δανείων από τις εταιρείες αυτές.

Όπως είπε, οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 κι έτσι όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για τα δάνειά τους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τα θέματα αυτά.

Ήδη οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν στην αποπληρωμή των δανείων τους για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η κα Κατσέλη παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους στο νόμο Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που μπήκαν μετά από πιέσεις των δανειστών δεν ήταν αναγκαία.

Υπογράμμισε τέλος για μια ακόμα φορά, ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, σημειώνοντας ότι όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις.