​Να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις κινδυνεύουν πολλοί φορολογούμενοι. Και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν αφο�� η μηνιαία δόση τους άλλαξε χωρίς να ειδοποιηθούν.

Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, προέβλεπε στα ψιλά γράμματα και κάτι αρνητικό για όσους είχαν ρυθμίσεις τις οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι δανειστές θεώρησαν τη ρύθμιση πολύ χαριστική και έτσι επέβαλαν την αύξηση του επιτοκίου της.

Στην αρχική της μορφή η ρύθμιση ήταν άτοκη για όσους είχαν οφειλή έως 5.000 ευρώ και επιβαλλόταν επιτόκιο 3% για μεγαλύτερες οφειλές.

Με το νέο μνημόνιο το επιτόκιο για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ αυξήθηκε στο 5,05% ενώ σε οφειλές έως 5.000 επιβλήθηκε επιτόκιο 5,05% εφόσον ο οφειλέτης ήταν επιτηδευματίας ή το ύψος της οφειλής ήταν μικρότερο από το 50% του εισοδήματός του.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή επιβλήθηκε σε κάθε είδους οφειλή προς το δημόσιο, όχι μόνο στην εφορία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους.

Η αύξηση των επιτοκίων, όμως, αύξησε και τη μηνιαία δόση.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας είχε ρυθμίσει μια οφειλή 3.000 ευρώ σε 100 δόσεων των 30 ευρώ η καθεμιά. Με την επιβολή επιτοκίου 5,05% η μηνιαία δόση του αυξήθηκε στα 36,82 ευρώ, δηλαδή 6,82 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα.

Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν πληροφορηθεί ότι έχει υπάρξει αυτή η αλλαγή, συνεχίζουν και πληρώνουν τα αρχικά ποσά της ρύθμισής τους και υπάρχει ο κίνδυνος έστω και για λίγα ευρώ ή για λίγα λεπτά να μην πληρωθούν δυο συνεχόμενες δόσεις στο πρώτο εξάμηνο και έτσι να χάσουν τη ρύθμιση.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληροφορηθούν στο taxisnet ή στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού ταμείου ή του δήμου το ακριβές ποσό της δόσης τους.