​Το 2016 δεν ξέρουμε αν θα είναι πιο τυχερό για την χώρα μας από το 2015, το σίγουρο είναι ότι θα φέρει ψαλιδισμένα κοινωνικά επιδόματα. Χιλιάδες Έλληνες θα χάσουν χρήματα που μέχρι τώρα θεωρούσαν δεδομένα, ώστε να εξευρεθούν έσοδα (περίπου 700 εκατ.ευρώ) για να εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα ξεκινήσει την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέσπιση του προγράμματος θα γίνει τον Ιανουάριο, ενώ η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται το Φθινόπωρου του 2016 και θα αφορά 300.000 νοικοκυριά.

Η αρχή ήδη έγινε με τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, το κονδύλι του ��ποίου μειώθηκε στο μισό, γι' αυτό και θα δοθούν μόνο 105 εκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο κονδύλι θα είναι 223 περίπου εκατομμύρια ευρώ και θα προέλθει από τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20%. Έτσι μένουν άλλα 375 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν το αργότερο έως το Φθινόπωρο του 2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε πλήρη πανελλαδική εφαρμογή το νέο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύπτει 300.000 νοικοκυριά μέσω διαφόρων παρο��ών (εισοδηματική υποστήριξη, κάρτες σίτισης, μειωμένα τιμολόγια ΔΕΗ, μείωση τελών ύδρευσης - αποχέτευσης, επιδότηση ενοικίου κλπ.).

Αν και το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να «πειράξει» το επίδομα τέκνων και ένα μέρος των προνοιακών επιδομάτων των Ατομών με Αναπηρία, κανείς ακόμη δεν ξέρει που τελικά θα μπει μαχαίρι!