​Υπάρχουν και ευχάριστα νέα για την ελληνική οικονομία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου ένα μήνα η ΕΚΤ προσανατολίζεται να αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, το ΔΣ της ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το θέμα στη συνεδρίασή του στο τέλος Ιανουαρίου το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, με τη διάθεση να είναι θετική και έτσι να υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2015.

Αν συμβεί αυτό, τότε η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που ισχύουν για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Έτσι θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρευστότητα, περίπου 25 δισ. ευρώ από τον ELA στους μηχανισμούς της ΕΚΤ απευθείας και να γλιτώσουν τόκους που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Μία ακόμα θετική συνέπεια θα είναι και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, δηλαδή την εξαγορά τους από την ΕΚΤ.

Πάντως πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνουν ότι για να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στη λίστα της ΕΚΤ θα πρέπει να προηγηθεί Έκθεση Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.