Τρέχει και δεν φτάνει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει του στόχου για είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ για το 2016 μετά και την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και μάλιστα αναδρομικά.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι πολλαπλό:
- Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015
- Επηρεάζονται ο ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλοι φόροι και αμοιβές που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες
- Για μια τέτοια αναπροσαρμογή χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
«Όσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της φορολογίας κεφαλαίου ακινήτων πρέπει να παραμένει το ίδιο, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ, τόσο περισσότερο η οποιαδήποτε αλλαγή για τις αντικειμενικές αξίες δεν θα έχει καμία σημασία για τους πολίτες» δηλώνει στο STAR o πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών να γίνει μέχρι τα τέλη του 2016, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Ήδη, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές στις 4 φορολογικές ��εριφέρειες της χώρας. Η φορολογική περιφέρεια Πάτρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στον Τρύφωνα Αλεξιάδη να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές ως και 20%.
Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν και που θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες
Οι αναπροσαρμογές αναμένεται να φέρνουν μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ακριβών περιοχών όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, η Φιλοθέη, το Μαρούσι και η Γλυφάδα.
Την ίδια ώρα, σε πιο φθηνές περιοχές όπως το Αιγάλεω το Περιστέρι, η Πετρούπολη, Άγιοι Ανάργυροι δεν αποκλείεται να αυξηθούν αντικειμενικές και -φυσικά- μαζί τους θα αυξηθεί και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.