Σαφές μήνυμα στις τράπεζες να μειώσουν τις υπέρογκες χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να ευθυγραμμιστούν με την υπόλοιπη Ευρώπη απέστειλε από τη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης.
«Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις χρώσεις. Πρέπει να γίνουν λογικές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Αλεξιάδης κατήγγειλε μάλιστα ότι πρόσφατα έγινε δέκτης των παραπόνων ενός ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου στον οποίο ζητήθηκε από τράπεζα προμήθεια 3% για τη χρήση πιστωτικής κάρτας. «Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν οι τράπεζες 3%, αυτό το ποσοστό δεν το παίρνει ούτε το Δημόσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε στα πιστωτικά ιδρύματα ότι ενισχύθηκαν από το κράτος και θα πρέπει να βοηθήσουν και αυτά.
Συνεχίζοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έφερε και άλλα παραδείγματα υπέρογκων χρεώσεων όπως τα 0,35 ευρώ για πληρωμή λογαριασμού ΔΕΗ μέσω κάρτας και 0,5 ευρώ για πληρωμή λογαριασμού μέσω e-banking, «το οποίο, όμως, δεν έχει κανένα κόστος και θα έπρεπε να ήταν πολύ φτηνότερο».
Alexiadis-1.jpg
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ορισμένες τράπεζες ζητούν 280 ευρώ για να τοποθετήσουν ειδικό μηχανάκι για πιστωτικές κάρτες σε καταστήματα.
ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες
«Για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται κανονικά. Τι θα γίνει το 2016: πάμε σε άλλες αξίες τις πραγματικές που εκεί δε θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης αναφορικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας και την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ.
Όπως τόνισε ο ίδιος, για το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα έχει νέα μορφή με χρήση των εμπορικών αξιών και όχι των αντικειμενικών.
Τι είπε για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και την απώλεια εσόδων
Όσον αφορά τις απώλειες εσόδων από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι εκτιμώμενες απώλειες φτάνουν τα 15 με 20 δισ. ευρώ ετησίως «όταν κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δισ. ευρώ».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι οι συνεχείς έλεγχοι -ιδίως στα νησιά- αύξησαν για το 2015 τα έσοδα κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013.
«Σαν κράτος έχουμε πάρει απόφαση να χτυπήσουμε φοροδιαφυγή. Σε αυτόν τον αγώνα είτε συντάσσεσαι είτε όχι. Δεν θα αφορά τους υπερήλικους. Θα βάλουμε πχ. ένα όριο τα 75 έτη. Άλλο θέμα η υποχρέωσης πληρωμής και άλλο να λέει η πολιτεία ότι πρέπει να λάβω μέτρα για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή» υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Αλεξιάδης άφησε υπονοούμενα ότι στις λίστες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, οι οποίες ελέγχονται, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ονόματα προσώπων που εκφέρουν δημόσιο λόγο και «μέχρι πρότινος παρέδιδαν μαθήματα φορολογικής συνείδησης».
Ερωτηθείς ο υπουργός από τους δημοσιογράφους για το εάν φωτογραφίζει πολιτικά πρόσωπα ή δημοσιογράφους, απέφυγε να προβεί σε διευκρινίσεις: «Μπορεί να είναι διάφοροι. Μπορεί να είναι και ένας συνδικαλιστής». Ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε ότι οι έλεγχοι σε αυτές τις λίστες θα αποφέρουν σύντομα θεαματικά αποτελέσματα.