Το νέο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στις αποδείξεις του 2015, στα αδήλωτα εισοδήματα, στην εξαίρεση από το φόρο δωρεάς για ποσό έως 5.000 ευρώ που δίνει ο γονιός ή ο παππούς στο παιδί ή το εγγόνι αντίστοιχα, στο νέο καθεστώς αποδείξεων με πλαστικό χρήμα από το νέο έτος κτλ. αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τα Χριστούγεννα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν έως το τέλος του 2015 την δυνατότητα να μην συγκεντρώνουν αποδείξεις, όμως ,από 1η Ιανουαρίου 2016,προκειμένου να έχουν αφορολόγητο 9.550 ευρώ, θα πρέπει αφενός να έχουν κρατήσει απόδειξη για όποια δαπάνη πραγματοποιούν και εμφανίζεται στη φορολογική τους δήλωση και αφετέρου η εν λόγω δαπάνη να έχει πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτι��ής ή χρεωστικής κάρτας.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν, ότι η καθολική σχεδόν επέκταση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των πολιτών ή η πληρωμή με μεταφορά ποσού από λογαριασμό σε λογαριασμό, είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Κι αυτό γιατί ακόμη και αν κάποιος επαγγελματίας δεν κόψει απόδειξη, αυτόματα θα διασταυρώνονται τα ποσά που έχει εισπράξει κατά την μηνιαία εκκαθάριση των κινήσεων του τραπεζικού λογαριασμού του.

Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί, ότι μπορεί για φέτος οι αποδείξεις να μην λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου, ωστόσο η μη έκδοση τους συνιστά φοροδιαφυγή και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντοπίζονται να μην τις εκδίδουν, μήνυμα που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην αγορά ελεγκτικά συνεργεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών πραγματοποιώντας ελέγχους καθημερινά σε όλη την επικράτεια.

​​