Ως πανάκεια επιμένει να παρουσιάζει η κυβέρνηση την αύξηση εισφορών κατά 2% - 1,5 για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους, τη στιγμή που δανειστές και ιδιωτικός τομέας απαντούν ότι αυτό θα φέρει αύξηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αύξηση εισφορών, που σημαίνει αύξηση φορολογίας στην εργασία και φέρνει ανεργία. Δεν μπορεί να πάρουν πολλά από λίγους, αλλά λίγα από πολλούς» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στο Star.

Κομβικό σημείο διαφωνίας με τους δανειστές θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης που ουσιαστικά θα καθορίσει και το ύψος των συντάξεων, αλλά σε αυτό η κυβέρνηση δε δίνει προς το παρόν απάντηση.

Την ίδια στιγμή προκειμένου να χρυσώσει το χάπι των περικοπών, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα παράλληλο πρόγραμμα, με μέτρα όμως που αρκετά ήδη ισχύουν και παρατείνονται χρονικά:

- Ίδρυση «ΚΕΠ Φτωχών» που θα λειτουργούν στους ΟΤΑ για την υποδοχή και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με προγράμματα και υπηρεσίες

- Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

- Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη

-Μοριοδότηση τρίτεκνων ώστε να εξισωθούν με τους πολυτέκνους για το διορισμό στο δημόσιο

- Χρονική επέκταση των παροχών - σε ρεύμα, σίτιση και στέγαση - στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

​​​​​