Παγίδες ακόμα και για το Δημόσιο κρύβει η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds.
Τουλάχιστον 15 ξένα funds διεκδικούν το μερίδιο τους στις αγοραπωλησίες δανείων, σύμφωνα όμως με τραπεζικούς κύκλους η ελληνική αγορά μπορεί να χωρέσει λιγότερες από πέντε εταιρείες διαχείρισης.
Ένα από τα φαβορί είναι η ισπανική εταιρεία Aktua που συνεργάζεται ήδη με την Alpha Bank. Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Oaktree, είναι ένας από τους υποψήφιους «μνηστήρες», ενώ έχει ήδη συνεργαστεί με τον ξενοδοχειακό όμιλο Σάνη και έχει αγοράσει το «Γερακίνα Beach» στην Χαλκιδική.
«Θα αγοράσουν σε χαμηλές τιμές αυτά τα δάνεια. Και από εκεί και πέρα θα προσδοκούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν ένα κέρδος της τάξης του 5%, 10% η 15%» τονίζει στo STAR η γενική διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου.
Η τιμή πώλησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 10 και 40 σεντς ανά ευρώ, δηλαδή από 10 έως 40% της ονομαστικής αξίας του δανείου ανάλογα με τις εξασφαλίσεις, εκτιμά η ΕΣΕΕ.
Ο συνολικός δανεισμός για επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι 205 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 107 δισ. είναι στο «κόκκινο», όταν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 122 δισ. ευρώ. Το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων είναι 97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 52% είναι «κόκκινα», δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ.
Αν ξένα funds αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και κατάφερναν να εισπράξουν το 15% αυτών θα μπορούσαν να βγάζουν ετησίως κέρδη 4,5 δισ. ευρώ.
«Αυτό το οποίο είναι μεγάλη αδικία είναι τα στεγαστικά δάνεια, που αυτός που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα δυστυχώς δεν προστατεύεται» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
«Ο ηθικός κίνδυνος της μη εξυπηρέτησης των δανείων πρέπει να σταματήσει γιατί έτσι την πληρώνει ολόκληρη η οικονομία και οι ενήμερες επιχειρήσεις» προειδοποιεί, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.
Την ίδια ώρα, σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσετ��ι το θέμα των δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ (υπολογίζονται σε περίπου 8.000 δάνεια) που έχουν δοθεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
Ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως θα είναι εκτός της διαχείρισης από τα funds, ωστόσο, η Κομισιόν επιμένει πως πρέπει να πωληθούν.