Η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, για τους κ.κ Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, παρά τις αντιθέσεις της Γερμανίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017.

Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα υπάρ��ει πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοιηθεί στις Βρυξέλλες την τρέχουσα εβδομάδα.

«Η δουλειά πρέπει να προχωρήσει γρήγορα όσον αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που στηρίζει μία «σταδιακή εισαγωγή» του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.