Μέχρι και 3 χρόνια περιμένουν συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα μέχρι να λάβουν τη σύνταξή τους, την ίδια ώρα που το κόστος για να χορηγηθούν ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει ότι η αύξηση εισφορών θα λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης των ταμείων, δηλώνοντας έτοιμος ακόμη και να νομοθετήσει μονομερώς. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει μείωση επκουρικών συντάξεων, εφάπαξ, μερισμάτων και ΕΚΑΣ.
«Είναι εξαιρετικά επώδυνο για έναν άνθρωπο πο�� έχει διακόψει τη δουλειά του να περιμένει 2 και 3 χρόνια για να πάρει την πρώτη του σύνταξη. Το μέτρο το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει τους υποψήφιους συνταξιούχους είναι η εφαρμογή των διατάξεων για προσωρινή σύνταξη» τονίζει στο STAR ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 80.000 αιτήσεις για την απονομή κύριας σύνταξης και 65.000 για την απονομή επικουρικής.
Στον ΟΑΕΕ εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης με μέσο χρόνο αναμονής τους 12 μήνες, ωστόσο εάν υπήρχε διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή κάποιος ήταν ασφαλισμένος και στο ΙΚΑ, στο δημόσιο ή αλλού τότε η αναμονή αγγίζει τους 20 μήνες. Στον ΟΓΑ εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης εκκρεμούν 130.000 αιτήσεις και ο μέσος χρόνος αναμονής αγγίζει τους 12 μήνες ή ακόμα και τους 20 σε περιπτώσεις διαδοχικής.
Συνολικά εκκρεμούν 350.000 αιτήσεις…