Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς έρχεται στο Δημόσιο, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων δεν έχουν να περάσουν τις γιορτές και η αγορά παγώνει όλο και περισσότερο.

Όπως σας ��χουμε ενημερώσει, 314.000 μισθοδοτούμενοι (σε σύνολο 567.000) θα δουν αυξημένο τον ονομαστικό τους μισθό από την 1η Ιανουαρίου, που θα ισχύσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Ποιοί θα την... πληρώσουν

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η ετήσια συνολική επιβάρυνση κοστολογείται τουλάχιστον 142 εκ. ευρώ, οπότε κάποιοι θα την πληρώσουν καθώς… λεφτά δεν υπάρχουν!

Με αυτό το ποσό, θα μπορούσαν να αποφευχθούν:

- Είτε οι περικοπές στο επίδομα θέρμανσης (ύψους 105 εκ. ευρώ)

- Είτε η δραστική μείωση του εφάπαξ (ύψος περικοπής 150 εκ. ευρώ)

- Είτε οι δικαιούχοι να γλυτώσουν περαιτέρω περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 7,5% (συνολικό ύψος περικοπής 223 εκ. ευρώ).

Ποιοι είναι οι ευνοημένοι

Ιδιαίτερα ευνοημένοι από το νέο μισθολόγιο, είναι τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου, που θα λάβουν αυτομάτως αύξηση αποδοχών κατά 14%, κατά μέσο όρο, ως μπόνους θέσης.

Δηλαδή την 1η Ιανουαρίου θα διαμορφωθούν:

- Στα 1000 ευρώ (από 900) για το γενικό διευθυντή.

- Στα 450 (από 400) για το διευθυντή.

- Στα 350 (από 300) για τον υποδιευθυντή

- Στα 290 (από 250) για τον τμηματάρχη

Την ίδια ώρα, ο νέος μισθολογικός νόμος εντάσσει στις ρυθμίσεις του το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συνεργατών, που υπηρετούν στα γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, που αναμένεται να δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνου��.

Επιπροσθέτως, εντάσσεται και το προσωπικό της ΕΥΠ, που μέχρι τώρα διατηρούσε ειδικό μισθολόγιο.