​Αγορές με κάρτα ύψους 9.545 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι φορολογούμενοι το 2016, προκειμένου να έχουν έκπτωση στον φόρο που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ.

Συγκεκριμένα, κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει δαπάνες μέσω μίας πιστωτικής κάρτας, είτε μέσω ενός μόνο τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με χρεωστική κάρτα είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Επιπλέον, κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με εισόδημα χαμηλότερο του ορίου αυτού, θα πρέπει να πληρώσει με πιστωτική, χρεωστική ή e-banking συνολικές δαπάνες ίσες με το εισόδημά του για να μην πληρώσει φόρο.

Στο ποσό περιλαμβάνονται δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών, παροχές υπηρεσιών, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, φάρμακα ή καύσιμα.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να εισπράττουν μέσω ενός και μοναδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού όλα τα έσοδα.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει τι θα κάνει με επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πάρουν μηχάνημα αφού όντας στον Τειρεσία δεν έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.