Εξωπραγματικές απαιτήσεις προβάλλουν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ζητούν, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ, αλλά και εθνική σύνταξη κάτω από 300 ευρώ αντί για τα 384 που προτείνει η Αθήνα. Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες θέλουν καμία σύνταξη να μην ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, ενώ απορρίπτουν όλα τα ποσοστά που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο σαν «ελληνικές ακοστολόγητες ιδέες».

Απειλούν μάλιστα ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν μπορεί να γίνει χωρίς μακροπρόθεσμη λύση για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Eurogroup ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και έχει σχηματοποιήσει τις ενότητες που θα συζητηθούν.

Τα βασικά στοιχεία για το νέο σύστημα και το πώς θα φτάσουμε εκεί είναι τρία:

1.Η δημοσιονομική βιωσιμότητα του νέου συστήματος.

2.Η κοινωνική εξασφάλιση των αποδεκτών.

3.Το δόγμα της διαπραγμάτευσης των θεσμών και της κυβέρνησης.

Σε σχέση με το πρώτο στοιχείο, τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, υπάρχουν μια σειρά από παράμετροι που την επηρεάζουν, όπως:

α. πόση είναι η περίοδος εργασίας πριν τη σύνταξη,

β. η αναλογία της δηλωμένης και της «μαύρης» εργασίας,

γ. το ποσοστό της φορολογίας στη χώρα και

δ. ο λόγος των συντάξιμων αποδοχών προς τις εισφορές.

Οι δανειστές θεωρούν επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει ένα ενοποιημένο σύστημα ασφάλισης και ότι έχει πολλά διάσπαρτα Ταμεία, όπως και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που λαμβάνουν συντάξεις ύψους 4.300 ευρώ, που δεν καλύπτονται από τις εισφορές αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασφαλισμένοι που βγαίνουν στα 53 τους χρόνια στη σύνταξη.

Αναγνωρίζουν πάντως ότι οι μισοί ασφαλισμένοι στη χώρα λαμβάνουν άθλιες συντάξεις και υφίστανται συνεχώς περικοπές, αλλά το αποδίδουν στο ότι υπάρχουν και αυτοί «που δρουν σαν αρπακτικά πάνω στον φορολογούμενο».

​​