​Άγριες είναι οι διαθέσεις των δανειστών όσον αφορά στο ασφαλιστικό, καθώς την Πέμπτη στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, έδειξαν αμέσως ποιες είναι οι προθέσεις τους.

Έτσι, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν με σαφήνεια την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% που προωθεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις τουλάχιστον 10% από ένα ποσό και πάνω ακόμα και για τις κύριες συντάξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές ζήτησαν να αυξηθεί το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 20, υποστηρίζοντας ότι η 15ετία ενισχύει την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Αν περάσει όμως αυτό, τότε χιλιάδες ασφαλισμένοι με λίγα χρόνια ασφάλισης χάνουν τη σύνταξή τους, ενώ εργαζόμενοι με λίγα χρόνια ασφάλισης που βρίσκονται κον��ά στο όριο συνταξιοδότησης θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, ή να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έτη μέσω αναγνώρισης πλασματικών ετών, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Παράλληλα, ανοιχτό μένει το θέμα των επικουρικών συντάξεων, με τον κίνδυνο να έρθει μαχαίρι 8% - 15% για συντάξεις από 150 ή 165 ευρώ και πάνω να είναι πιο ορατός από ποτέ, μετά και από την τρύπα 200 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε χθες στις επικουρικές κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR