Είκοσι μία μέρες πριν την λήξη του έτους αξιώθηκε το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει τι θα γίνει με τις αποδείξεις που μάζευαν ή δεν μάζευαν οι φορολογούμενοι.

Το νομοσχέδιο θα έχει μέσα:

- Νομοτεχνική διάταξη για προσκόμιση αποδείξεων και για ��ο 2015, για το οποίο υπήρχε νομοθετικό κενό. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι όσοι δεν έχουν μαζέψει αποδείξεις την έχουν "πατήσει" άσχημα. Αν για παράδειγμα ισχύσει φέτος ότι ίσχυε πέρυσι, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του φορολογητέου εισοδήματος.Όποιος δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις, θα «τρώει» πρόστιμο 22% επί των αποδείξεων που έπρεπε να είχε μαζέψει και δεν μάζεψε! Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις ύψους 1200 ευρώ. Αν δεν τις έχει συγκεντρώσει, τότε θα πληρώσει 22% * 1200= 264 ευρώ πρόστιμο.

(Σημειώνεται ότι αν και αρχικά όλοι οι φορολογούμενοι νόμιζαν πως και για το 2015 θα πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις, αποκαλύφθηκε πως αυτό τουλάχιστον νομικά δεν ίσχυε, καθώς υπήρχε ένα νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και το 2015, δηλαδή ο νόμος δεν ίσχυε για το 2015 και ίσχυε μόνο για το 2014, οπότε άλλαξε το καθεστώς των αποδείξεων και από το 25% το ποσοστό συγκέντρωσης των αποδείξεων έφτασε στο 10% του ετήσιου εισοδήματος. Ωστόσο μια ανάσα πριν τις γιορτές το υπουργείο Οικονομικών ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνώριζαν οι πολίτες).

- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος έως τις 30/6.

- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

- Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων)

- Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου

- Από 1/1/2016 όλες οι δαπάνες θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα