Στο χειρουργικό κρεβάτι βάζει από το νέο έτος η κυβέρνηση τη φορολογία σε εισοδήματα και ακίνητα.

Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές που προγραμματίζονται για τα εισοδήματα του 2016, αυτά δηλαδή που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση του 2017. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να θεσπίσει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθούς και ενοίκια, να συνδέσει το αφορολόγητο όριο με την δαπάνη μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και να καθιερώσει ένα, έστω μικρό, αφορολόγητο όριο, για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής, το αφορολόγητο όριο που θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 5.000 ευρώ. Έχει όμως λίγες πιθανότητες να περάσει από την τρόικα καθώς απαιτούνται αξιόπιστα ισοδύναμα που, όπως έδειξε η ιστορία του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι δύσκολο να βρεθούν.

Δεδομένες θεωρούνται και οι αλλαγές στις κλίμακες, τους συντελεστές και τα αφορολόγητα των γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών και μεταβιβάσεων ενώ μέσα στο 2016 οι αντικειμενικές τιμές θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Τον επόμενο χρόνο θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ. Στη θέση του θα επιβληθεί φόρος ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και κλίμακα φορολόγησης με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

«Θα έχουμε μικρές αλλαγές στα εισοδήματα του 2015. Λίγες αλλαγές γιατί θέλουμε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι φορολογικές δηλώσεις τον Φεβρουάριο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και «άναψε φωτιές».

Ο λόγος είναι ότι από πολλούς ερμηνεύτηκε σαν πρόθεση για αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και μάλιστα αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάριζε ότι οι αλλαγές στα φετινά εισοδήματα δε θα επηρεάσουν κλίμακες και αφορολόγητα όρια.

«Οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015, θα είναι δυο- τρείς μικρές διορθωτικές αλλαγές περισσότερο οργανωτικού τύπου. Δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε κλίμακα και αφορολόγητο» διαμήνυσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι ψέματα αυτά που λένε ότι αυξάνουμε τους φόρους για τα φετινά εισοδήματα, βάζουμε αναδρομικούς φόρους, έρχονται νέοι φόροι. Είναι ψέματα» υποστήριξαν οι ίδιοι κύκλοι.

Θα γίνουν, ωστόσο, αλλαγές και στα φετινά εισοδήματα, ενώ υπάρχουν οι μνημονιακές εκκρεμότητες της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων .

Οι φορολογικοί συντελεστές των ενοικίων θα αυξηθούν από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% στο 35% για υψηλότερο εισόδημα.

​ ​