«Καλό Πάσχα» λέει όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η JP Morgan.
Σε έκθεσή της με τίτλο «Greece: Progress beyond the crossroads», η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι αν και υπάρχει μια πρόοδος στη συνεργασία της Αθήνας με τους δανειστές, η διαδικασία της αξιολόγησης δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του 2016!
Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, τα περισσότερα από τα μέτρα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος καθώς αφορούν τομές στο συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο (δηλαδή πριν κλείσει –βάσει των προβλέψεών της η πρώτη αξιολόγηση), κάτι που θα επιτρέψει και στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο.
Ωστόσο επισημαίνει ότι μετά από κάτι τέτοιο είναι ορατός ο κίνδυνος της μη τήρησης στη συνέχεια του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση. Κοινώς, μας λέει… «ποιος εμπιστεύεται τους Έλληνες;»!
Η JP Morgan αναφέρεται και στα capital controls, τονίζοντας ότι η επίδραση τους στην ελληνική οικονομία ήταν πολύ αρνητική αλλά σε κάθε περίπτωση ο αντίκρυπτος ήταν μικρότερος του αναμενόμενου.