Πιο εύκολα βρίσκει κανείς βελόνα στα άχυρα παρά βγάζει άκρη με τις προθέσεις και τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών και του Τρύφωνα Αλεξιάδη για τη φορολογία!

Οι διαρροές, οι δηλώσεις και οι σκέψεις για αλλαγές στη φορολογία επί παντός επιστητού (από τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τη φορολογία εισοδήματος) έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτο αλαλούμ, με αποτέλεσμα εκτός από τους πολίτες να μπερδεύεται και το ίδιο το ΥΠΟΙΚ!

Η αρχή έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας. Αφού βρέθηκε άκρη -στο παρά πέντε και μετά από δεκάδες «είπα, ξείπα»- για το 2016, ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί για το 2017. Από τα συμβολικά τέλη και την επιβάρυνση ανά χιλιόμετρο με αυξήσεις στα καύσιμα που ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ήδη περάσαμε στις διαρροές για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ή το τρίμηνο! Και να θέλει κανείς να πάρει αυτοκίνητο, το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο για τα τέλη της νέας χρονιάς!

Σειρά είχε ο αναδρομικός φόρος στα εισοδήματα του 2015, όπου εκεί χάν��ι η μάνα το παιδί και το ΥΠΟΙΚ… τις αλλαγές στη φορολογία!

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για «δύο-τρεις μικρές αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα το 2015 σε ό,τι αφορά τη φορολογία», με αρμόδιες πηγές να ξεκαθαρίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας και στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές… αυτοαναιρούνται στη συνέχεια λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη θέσπιση ενός μικρού αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που σήμερα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν «αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Με διαφορά λίγων ωρών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στονReal FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ψέματα» όσα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επιβολή αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015.

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν έχουμε στα μανίκια κρυφούς άσους να βγάλουμε» και ξεκαθάρισε πως όπως είπε το Σάββατο μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο «για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση»!

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν οι συντελεστές για τα εισοδήματα του 2015 ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε πως «δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών κάτι τέτοιο», σπεύδοντας να προσθέσει και ένα... ανησυχητικό «αυτή τη στιγμή»!

Συνδέοντας κανείς το «αυτή τη στιγμή» με το ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν «αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς» (όπως αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ), καταλήγει με ένα… εκρηκτικό μείγμα ασάφειας και αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι!

Έρχονται οι «μάγοι με τα δώρα» και για αγρότες και εισοδήματα από ενοίκια

Την ίδια ώρα, εντός του Δεκεμβρίου έρχονται οι διατάξεις για την αύξηση των φόρων στα ενοίκια αλλά και για τους αγρότες.

Όσον αφορά τα ενοίκια, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε στην ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου έρχονται αλλαγές με αύξηση του ��υντελεστή για τα εισοδήματα του 2015.

Με τον νέο προϋπολογισμό να έχει εγγεγραμμένα 142 εκ. ευρώ πρόσθετα έσοδα, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται σε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους αγρότες, η κυβέρνηση υπόσχεται την αναζήτηση ισοδυνάμων για να αποφύγει (ή έστω να μετριάσει) τις αυξήσεις, ωστόσο το σχέδιο επί του παρόντος προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% φέτος στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017.