​Αλλαγές στη φορολογία και στα φετινά εισοδήματα για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων σχεδιάζει στο… παρά πέντε το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αυτές θα έρθουν στη Βουλή πριν από την εκπνοή του 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, το περιουσιολόγιο, αλλά και περιορισμένες αλλαγές στη φορολογία των φετινών εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που εξετάζονται από κοινού με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αφορούν:

Τη θέσπιση ενός μικρού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ μπλοκάκια), προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκύπτει με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015.
Εισοδήματα από ενοίκια. Περισσότερους φόρους κατά 142,2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν το 2016 οι φορολογούμενοι που θα εισπράξουν φέτος εισοδήματα από ακίνητα. Για τα εισοδήματα αυτά αναμένεται να καθιερωθεί νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% και 33% θα είναι αυξημένοι. Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια.
Αγρότες. Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον φόρους κατά 32 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτών. Έτσι μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015 δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
Αποδείξεις. Το μέτρο των αποδείξεων όπως το γνωρίζαμε δεν θα ισχύει πλέον. Μέχρι και το 2014 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ θα έπρεπε να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του εισοδήματος μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Φέτος δεν υπάρχει υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αναζητεί φόρμουλα ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο και για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το επόμενο έτος.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης περιέγραψε και τις δέκα παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο στο φορολογικό. Αυτές είναι:

1. Εντός των ημερών θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις.
2. Μέσα στον Δεκέμβριο θα έρθει το νομοσχέδιο για το Περιουσιολόγιο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα περιουσιακά τους στοιχεία.
3. Θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015.
4. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
5. Θα ληφθούν μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων.
6. Θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.
7. Θα πάρει νέα μορφή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
8. Θα εφαρμοστεί η ψηφιακή εφορία με επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, διαδικτύου ή του προσωπικού του λογιστή.
9. Θα καθιερωθούν αγοραίες τιμές αντί των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα.
10. Θα συσταθεί συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο.