​Βήμα δεν κάνουν πίσω οι δανειστές στην απαίτηση τους για δραστική περικοπή έως και στο μισό του ύψους των συντάξεων, με κύρια θύματα τους θεωρούμενους υψηλόμισθους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», οι εταίροι ζητούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για την σύνταξη να μην υπερβαίνουν το 48% έως 53% του συντάξιμου μισθού, γεγονός που οδηγεί σε κύριες συντάξεις μειωμένες κατά 40%.

Με την απαίτηση της τρόικας για ποσοστό αναπλήρωσης 48% ένας εργαζόμενος με συντάξιμο μισθό 1500 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης θα πάρει σύνταξη 720 ευρώ, από τα 1200 ευρώ που θα λάμβανε με τα σημερινά δεδομένα. Αντίστοιχα ένας ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης και μισθό 700 ευρώ θα λάβει κύρια σύνταξη 500 ευρώ από τα περίπου 670 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ) σήμερα.

Παράλληλα, οι δανειστές διαφωνούν στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, που θα ανοίξει νέο κύκλο ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Βέτο ασκεί η τρόικα και στην χορήγηση εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να επιμένει στην καταβολή εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.

Απέναντι στις αιτιάσεις της τρόικας, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου τ�� δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου