Ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που κοιτούν κάθε μήνα τις μεικτές αποδοχές τους για να δουν πόσα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές και άλλες κρατήσεις υπέρ του δημοσίου. Αυτό που ελέγχουν είναι το τι μένει καθαρό στην τσέπη.

Όμως, κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό το��έα, πληρώνει στην κυριολεξία μια ολόκληρη περιουσία μαζί με τον εργοδότη για να «χρηματοδοτεί» το κράτος και τις συντάξεις του δημοσίου!

Για παράδειγμα εργαζόμενος με μέσες μηνιαίες απολαβές 1500 ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια, έχει κρατήσεις 600 ευρώ το μήνα μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές. Το σύνολο των κρατήσεων για τα 12 χρόνια που εργάζεται ανέρχεται στις 100.800 ευρώ!

«Αυτή τη στιγμή οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι ακόμη και το ΙΚΑ, το ταμείο Νομικών το ΤΣΜΕΔΕ, λόγω των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στο κράτος, υπάρχει η δυνατότητα χρήματα από αυτές τις ασφαλιστικές εισφορές να δίνεται και σε συντάξεις του δημοσίου» τονίζει στο STAR η εργατολόγος Μαρλέν Ασημακοπούλου.

Αν ο ίδιος εργαζόμενος συνεχίσει να απασχολείται με τις ίδιες απολαβές μέχρι τα 67, οπότε θα κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης με εργασιακό βίο τα 41 έτη, οι εισφορές που θα πληρώσει ανέρχονται στα 252.000 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό ποσό που θα έχει πληρώσει στο κράτος για όλα τα χρόνια φτάνει τις 352.800 ευρώ!

Μάλιστα, υπάρχουν και ασφαλισμένοι που λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν ακόμη και το μισό εκατομμύριο ευρώ!

Και όλα αυτά χωρίς τον ανατοκισμό που γίνεται σε αυτό το κεφάλαιο…