​Αλαλούμ επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με το αν θα πρέπει να δηλώσουν τα μετρητά που έχουν κάτω από το στρώμα στο… περιουσιολόγιο.

Από τις αρχές του έτους έως και σήμερα οι πολίτες απέσυραν από τις τράπεζες περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, κρύβοντας τα κάτω από το στρώμα και σε θυρίδες.

Πρέπει αυτά τα χρήματα να δηλωθούν στην εφορία ή όχι;

Το υπουργείο Οικονομικών αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο, με δηλώσεις και διαρροές το περιπλέκει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που δημοσιεύτηκαν το πρωί της Παρασκευής, στη δήλωση του περιουσιολογίου που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι εντός του 2016 δεν θα δηλωθούν τα μετρητά που έχουν οι πολίτες στα σπίτια τους και σε θυρίδες, αλλά και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δικαιολόγηση αγοράς κάποιου ακινήτου. Θα δηλώνονται μόνο εφόσον κατατεθούν σε τράπεζα και μόνο τότε θα μπορούν να δικαιολογήσουν το πόθεν εσχες για την απόκτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου.

Λίγο αργότερα ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στoν ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά" είπε, ότι τα μετρητά θα πρέπει τελικά να δηλωθούν, αλλά από ένα όριο και πάνω!

Για τα πολύτιμα αντικείμενα στο περιουσιολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών έχει μάλλον μια πιο ξεκάθαρη θέση. Σε αντίθεση με ότι ισχύει για το πόθεν έσχες όπου δηλώνονται εφόσον έχουν αξία πάνω από 30.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλωθούν μόνο αυτά που είναι ασφαλισμένα για κλοπή ή καταστροφή, όπως είναι τα ακριβά έργα τέχνης που υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές. Όσο για την αξία τους, θα δηλώνεται η αξία που έχει υπολογίσει ο ασφαλιστής.

Θα δηλώνουμε ή όχι τα χρυσά δόντια;

Στο ερώτημα, "αν στο περιουσιολόγιο πρέπει να δηλωθούν τα δαχτυλίδια της γιαγιάς, τα χρυσά δόντια κ.α; " ο κ.Αλεξιάδης επανέλαβε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για κοσμήματα και για μικροποσά!

«Τα χρήματα στα στρώματα πρέπει να δηλωθούν αν είναι από ένα ύψος και πάνω... Δεν έχει καθοριστεί αυτό το ύψος. Αν ο άλλος έχει στο σπίτι του 2.000-3.000 ευρώ δεν θα καθίσουμε να ασχοληθούμε με τέτοια ποσά... Έχουμε καταθέσει μια πρόταση στους θεσμούς και είμαστε σε διάλογο μαζί τους. Δεν μπορώ να πω ακόμα το όριο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης στα Παραπολιτικά Fm, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώνονται.

Στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τους φορολογούμενους, που έχουν αρχίσει να φτιάχνουν στο μυαλό τους λίστες με ότι έχουν και δεν έχουν μέσα στα σπίτια τους, ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι το περιουσιολόγιο είναι μια "ελεγκτική διαδικασία" για να ξέρει το υπουργείο Οικονομικών όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη, έτσι ώστε όταν πάει το κράτος για έλεγχο να έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης. Με το περιουσιολόγιο θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, όταν αλλάζει κάτι στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου (πχ αγορά νέου αυτοκινήτου) και αυτό δεν δικαιολογείται, να πραγματοποιείται αυτόματα έλεγχος.

Ο κ.Αλεξιάδης είπε ακόμα ότι το περιουσιολόγιο θα έρθει ως "διάταξη" μέσα στον Δεκέμβριο και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αναρτηθεί στο taxis μια φόρμα, που θα έχει όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη δηλωθεί. Η φόρμα θα έχει πολλά... κενά τετραγωνίδια, στα οποία θα συμπληρώνει ο φορολογούμενος αυτά που δεν ξέρουμε. Δηλαδή: χρήματα στο εξωτερικό, καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία, συμμετοχή σε εταιρείες.

Όλα τα παραπάνω για το περιουσιολόγιο, γιατί για την δήλωση "πόθεν έσχες" αποφασίστηκαν άλλα.

Τι θα γίνει με τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Για τη δήλωση "πόθεν έσχες" που υποβάλλεται μόνο από υπουργούς, βουλευτές και κρατικούς λειτουργούς αποφασίστηκε να δηλώνονται τα μετρητά πάνω από 15.000 ευρώ και τα κινητά πράγματα, όπως κοσμήματα, έργα τέχνης και πολύτιμοι λίθοι αξίας άνω των 30.000 ευρώ. Τα όρια αυτά ισχύουν ανά νοικοκυριό.

ΒΙΝΤΕΟ STAR