​Ακόμη και εντός του 2016 θα αλλάξουν οι αντικειμενικές των ακινήτων, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» εδώ και μια οκταετία επιβαρύνοντας με υπερβολικούς φόρους πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες.

Η απόφαση για αλλαγές στο σύστημα «κλείδωσε» μετά την εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου για τη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση των τιμών στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της με τις νέες τιμές μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι αλλαγές θα επιφέρουν από του χρόνου ανατροπές σε οκτώ φόρους (ΕΝΦΙΑ, Φόρος μεταβίβασης, Φόρος κληρονομιών και γονικών παροχών, Τεκμήριο διαβίωσης, Ελάχιστο εισόδημα, ΦΠΑ αγοράς ακινήτου, ΤΑΠ, Φόρος υπεραξίας) που βαρύνουν τα ακίνητα, αλλά και στα τέλη που εισπράττουν οι δήμοι μέσω της ΔΕΗ. Σε πολλές περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις και σε άλλες αυξήσεις στις επιβαρύνσεις.

Παράλληλα το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και θα καταργηθούν οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης που ισχύουν σήμερα για οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης.

image.jpg

Σε γενικές γραμμές, η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές αναμένεται να επιφέρει:

1 Μ��ίωση 30% κατά μέσο όρο που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνούν και το 50%. Συγκριτικά η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά.

2 Αύξηση των τιμών 20%-30%. Πρόκειται κυρίως για περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγίους Αναργύρους κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση. Για παράδειγμα στο Ίλιον η αντικειμενική αξία είναι 650 ευρώ και η εμπορική πάνω από 800-1.000 ευρώ, επομένως πρέπει να υπάρξει αύξηση.