Παιχνίδι με τον χρόνο παίζει η κυβέρνηση, σπρώχνοντας τις επώδυνες αλλαγές που έχει ψηφίσει στο μνημόνιο για το ασφαλιστικό στα μέσα Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος κατέθεσε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή το κείμενο αρχών της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει μέχρι τις 15 Δεκε��βρίου.

Ακόμη ψάχνουν το ποσοστό αναπλήρωσης

Από το κείμενο όμως απουσιάζει το πιο σημαντικό: το ποσοστό αναπλήρωσης που θα κρίνει το ύψος των συντάξεων.

Η κυβέρνηση παίζει ξανά με τις λέξεις. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα ονομάζεται τώρα κανόνας βιωσιμότητας. Η ουσία όμως παραμένει, αφού όπως και να ονομαστεί για να υπάρξει βιωσιμότητα στα ελλειμματικά επικουρικά πρέπει να… κόψουν τις συντάξεις.

Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό

Επιπλέον, το σχέδιο που παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή περιλαμβάνει:

Χωρισμό της σύνταξης στα δύο: σε Εθνική Σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και θα δίνεται σε όλους, όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης και αναλογική σύνταξη που θα αντιστοιχεί στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος, με βάση ένα ποσοστό αναπλήρωσης που δεν έχει βρεθεί. Ακόμα περιλαμβάνει ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης και έναν κύριας ασφάλισης, πλην του ΟΓΑ και του ΝΑΤ που θα έχουν μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες.

Η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση εισφορών και ο ΣΕΒ εξηγεί τις επιπτώσεις. «Τυχόν αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων, εκτροπή της ανάκαμψης, όξυνση της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, και χαμηλότερα εισοδήματα, μειώνοντας τελικά την συνταξιοδοτική αποταμίευση» τονίζει.

OOΣΑ: Η φτώχεια απειλεί και τους συνταξιούχους στην Γερμανία

Ο ΟΟΣΑ που μελέτησε το συνταξιοδοτικό 34 χωρών διαπίστωσε ότι η φτώχεια απειλεί και τους συνταξιούχους στη Γερμανία, που θεωρείται χώρα πρότυπο κοινωνικής προστασίας.

Στη Γερμανία υπάρχει απόλυτη σύνδεση σύνταξης και μισθού, ευνοούνται οι υψηλόμισθοι και δεν επιτρέπεται καμία αναδιανομή προς όφελος κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι Έλληνες άνω των 65 ετών έχουν το τρίτο υψηλότερο εισόδημα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία!

Ειδικοί της ασφάλισης επισημαίνουν ότι ο μέσος όρος ανεβαίνει από τις υψηλές συντάξεις σε ευγενή ταμεία τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΗΣΑΠ και των υπολοίπων ΔΕΚΟ.

ΒΙΝΤΕΟ STAR